Björkemoen Sofie Kalles stuga
Vill du följa berättelsen om hur Sofie Kalles stuga åter fick ett tak?
Följ denna min blogg.
Hur stugan blev min kan du följa här i historiken längre ned eller i bloggens tidigare inlägg då jag började samla in pengar till detta projekt. Se Sofie Kalles stuga.
Taket är åter på plats på Sofie Kalles stuga. För den som tror är ingenting omöjligt.
Se mer här.






Det är alltid fantastiskt när man möter rätt personer i rätt ögonblick. Så har det känts hela tiden när det gäller Sofie Kalles stuga. Nu har stugan tak igen. 2021-12-06 kom taket på.
Nu väntar jag på att helgerna är över så att nästa steg blir klart. Ett enkelt plåttak på stuga, eller kojan som det också kallades. Själv kallade Sofie Kalle backstugan för “Grautan”. OCh lite mörkt är det i Stugan. Se fler bilder på länkarna ovan. Och bilder från Nyårsdagen 2022.
Härlunda hembygdsförening
Våren 1989 hölls ett möte vid stugan och det blev bestämt att Härlunda Hembygdsförening skulle ordna tomtavstyckning, lagfart och sommaren 1990 kom arbetet igång. Bara att gräva och röja bort sly så vägen kunde göras framkomlig till stugan var ett stort arbete. Muraren Arne Johansson i Spjutaretorp började mura upp och renovera skorsten och de murade väggar.
1990 revs det gamla huset norr om Stugan (Ellagölsmåla) och det timret användes för att återuppbygga backstugan. Gunnar Karlsson började snickeriarbetet den 21 juli. 8 augusti restes stugans tak och 12 augusti spikades taket. Gunnar Jönsson var då arbetsledare och ordförande för Härlunda Hembygdsförening.
Namnet Björkemoen förekommer från omkring 1800
1991-02-15 Styckades Backstugan med tomt på 726kvm av från gården Ilagölsmåla 1:4 Gåva till Härlunda Hembygdsförening
Tillträdesdag 1990-04-14
Gåvotagaren ges rätt att utnyttja väg fram till tomten, dessutom rätt att utnyttja parkeringsmöjligheter på fastigheten Ilagölsmåla 1:4
Vid tiden för avstyckningen var Bröderna Adolf Bengtsson Kyrkhult och Erik Bengtsson Bjuv ägare till Fastigheten.
Historiska uppgifter lämnade av Wilhem Johansson, Hans och Gunilla Johansson och bla Ingrid och Kjell-Åke Jönsson 2021
Marianna Agetorp tillträdde som lagfaren ägare till stugan 2020-05-26
Nytt tak 2021
När Marianna Agetorp övertog stugan av Härlunda hembygdsförening var backstugan i akut behov av nytt tak.
2020-01-01 Första besöket som muntlig ägare. Marianna hade fått Hembygdsföreningens godkännande att börja röja där.
2020-01-08 feb. Stor röjning ute och inne. Anders frilade trappstenen. Vägen röjdes något så det gick att köra dit.

nära stugan fick vi tas bort, och
många rotskott av asp. Plantor
av bok sparade vi om de inte
stod för nära huset.

Och vi roade oss med att elda i
spisen och rekognosera vad
behövde ta i tu med näst och vilka redskap vi behövde ta med.
2020-06-20 Marianna och Anders besökte Sofie Kalles släktingar och fick fotografera av många foton från förr.
Marianna vågar än mer tro på projektet.
2020-09-25 Presenningarna lades på stugans tak för att taket inte skulle skadas ytterligare. Marianna fick hjälp av barnen till det arbetet.
2021-09-19 Marianna var på gårdsloppis i Häradsbäck och inhandlade många verktyg, redskap mm till stugan. Plockade in blommor, städade. Känner stor tillförsikt för projektet.
2021-10-31 Stugan är verkligen illa åtgången. De första takbrädorna börjar fall in vid ingångsdörren. Väldigt blöt och regnig sommar. Golvet mycket blött. Möblerna är ruttna. Marianna ställer allt längs väggarna. Somligt är för dåligt för att spara. Tömmer det före detta dasset som hon finner kullfallet bakom sly och granar.
2021-11-01 Förbereder för takrivning. Allt av värde ställs in i köket. Bräderna faller in mer och mer. Bjälkarna angripna av någon sorts svamp. En bjälke knäckt och totalt rutten. Taket börjar bågna. Läget är akut. Marianna eldar röjer och får ny kraft och iver att gå igång med projektet.
2021-11-18 Ännu en summa doneras till stugans tak. Nu vågar jag riva taket. Känner en enorm tacksamhet.
21-11-23 November Marianna, Manfred, Anita och Peter börjar att riva taket. Det mesta blir klart förutom över köket.
2021-11-24 Marianna röjer och städar upp runt stugan. Spikrensar och gömmer undan brädorna att ruttna i naturen. Frilägger trappstenen och lägger singel runt omkring. Städar ute och inne. Sätter upp adventskrans och eldar och myser.



2021-11-25 Frida hjälper mig att lägga på presenningen. Köket har fortfarande tak. Grönt ljus i stugan av presenningen.



2021-11-27 Snön börjar falla i Småland.
2021-11-28 Anders kör dit virket och de nya bjälkarna som kommer från Ivarssons sågverk i Farabol. Vi tar bort snö och vattnet från presenningarna.
2021-11-29 Snickarna Ola Chandrakai Eko-byggare från Thors Ås bygg Lasse Nilsson från Växjö byggnadsvård byter bjälkarna, sätter strävare. Lagar också mycket av det trasiga timret och gör ett fantastiskt jobb. Marianna river resten av taket över köket, spikrensar, bär och röjer. Snö på marken och kallt men soligt och ljuvligt väder. Marianna river också väggen mellan kök och stuga som var väldigt spröd och ansatt av träbaggar och fukt. God stämning, fantastiskt arbete. Två presenningar läggs åter på stugan. Snön fortsätta falla tungt i Småland.





2021-11-30 Marianna och Anders åker ned till stugan och tömmer släpkärran på virke och lämnar tillbaka kärran. Mycket snö, svårt att komma ned. Ett under att det gick att köra därifrån och ända till Farabol. Snön skottas åter bort från presenningarna och taket samt runt stugan. Mycket mer snö kommer. Ringer runt till olika grannar till stugan för att ordna snöröjning.
2021-12-02 Viktor Martinsson röjer ned till stugan. Vilken lättnad. MER SNÖ.




2021-12-05 Vi tar oss till stugan och skottar upp runt hela stugan och hjälplig parkering. MYCKET SNÖ. Stugan verkligen översnöad.
På kvällen plöjer Bengt Martinsson ned en rejäl körväg och stor parkering!!!! Så bred har väl aldrig vägen varit till Sofie Kalles stuga Björkemoen.
2021-12-06. Jag kan inte närvara vid stugan och vågar knappast tro att snickarna kan komma på grund av all snö och kyla – men de kommer och lägger färdigt taket! Både brädor, takpapp och underliggare som plåten skall ligga på. Lagar också där timret är dåligt. Får bilder och detta glada besked sent på kvällen. Lyckan och tacksamheten är på topp.
Se bilder överst på denna sida.
2021-12-07 Jag arbetar heldag i stugan och röjer, städar, flyttar ut möblerna och gör det fint inför julen.
STUGAN HAR ETT TAK. Eldar varmt och får besök av en granne.
När det mörknar kör jag glad hemåt.
Det fortsätter snöa i Småland. Men vad gör väl det – Stugan Björkemoen har åter fått ett tak.
2022
Första besöket på Nyårsdagen.

Detta blir ett bra år.

Wilhelms Johanssons text om Sofie Kalles
Min efterforskning om backstugan Björkemoen.
Denna stuga har varit bebodd i minst 250 år, så långt är det beskrivits om
den. Den kan ned all säkerhet vara äldre, men längre finns inget dokumenterat, säkerligen en jordkula från början. Det börja nästan alltid med en jordkula sen byggdes den på till en backstuga.
Den förste som står omtalad som bodde där med sin hustru hette Ludde Månsson född 1681. De bodde där 1732 – 1740 ca. 1740 bodde där en man som dog där 1748. Han hette Måns Jonsson.
Sen var det ingen beskrivning på någon boende där förrän en man och hans hustru Peter Larsson hon Kristina Svensdotter flyttade in. Peter född 1751. Kristina född 1762. Peter död 1819 Kristina död 2/8 1821. Därefter bodde en man vid namn Jon Karlsson och hans hustru där – Ingegerd Jönsdotter. Jon var född 1780 hon var född 1786. Han var kommen från Virestad, hon från V Torsås. Denna Jon Karlsson fick byggt ett nytt hus norr om backstugan och köpte ett stycke jord. Huset blev byggt mellan 1850 och 1860. De hade 3 barn i livet Eva, Sissa, och
Sidan 1
Bengt. Sissa dog 1840 i bröstfeber. I backstugan bodde sen en bror till Jon, Johan Karlsson och hans hustru till 1858.
1864 köpte Sven Månsson och hans hustru Katarina Larsdotter hela Björkemoen och då flyttade Svens mor in i backstugan, samt Svens moster Bengta Larsdotter som var änka, tillsammans med sina barn Tilda och Ingrid Magnusdotter. Svens mor Karin
Larsdotter bodde där till sin död den 28/11 1893.Tilda och Ingrid Magnusdotter bodde kvar till 1901.
Även Sofia, Svens & Katarinas dotter bodde där med
sin dotter Jenny när hennes man Karl Jönsson var i Amerika. Hon bodde där endast 1888, sen flyttade hon till Blekinge.
Så stod stugan tom från 1901 till 1904, då Martina Svensdotter bodde där tillsammans med sin dotter Ingeborg en vinter tills hon gifte sig med Per Hallberg i Havhult, vilken var far till Ingeborg, men dom kunde inte gifta sig förrän köpet var klart i Havhult.
Sen stod backstugan tom till 1925 då Karl Jönsson (Sofie Kalle kallad) flyttade in i den efter reparation. Han satte hög resning på stugan, rev av jordtaket och höjde timret 4 timmer, satte i ett fönster till och byggde en liten förstuga. Det är så nu levande människor minns stugan, men jag (Wilhelm Johansson*) bodde där och följde hela reparationen så därför minns jag hur stugan såg ut innan renoveringen. Här bodde Sofie Kalle till sin död 1942.
Text: Wilhelm Johansson.
Restitution (restaurering*) av backstugan Björkemoen.
Detta är en av de många backstugor som har funnits i vår bygd, nästan alla har skattats åt förgängelsen. Att denna stuga har blivit utvald för att återställas, är tack vare att hembygdsföreningen (Härlunda*) fick tag i den och tyckte den borde ställas i ordning.
Våren 1989 hölls ett möte, och då blev det bestämt att vi skulle göra vid den, men det var en hel del att ordna, tomtavstyckning, lagfart ock mycket annat. Sommaren 1990 kom vi igång, i augusti började vi röja på vägen för sly och grenar.
Sidan 2.
Sen kom en grävmaskin och jämna av och det blev lagt på grus, så att det blev väg till stugan.
I september fick vi fatt på en duktig murare, Arne Johansson, och han börja mura och reparera på skorsten och väggar. Det var mycket att göra som förarbete, som att ta bort löst gammalt murbruk, rötter och mossa, men tack vare frivillig arbetskraft som hjälpte till gick det undan.
Sen hände inget förrän i maj 1991, då vi rev det gamla huset norr om backstugan, (Ellagölsmåla) för att få gammalt timmer, och Gunnar Jönsson hade fått tag i en snickare, som kunde allt och visste allt om backstugor. Han hette Gunnar Karlsson.
Den 21 juli började snickaren timra på stugan och den 8 augusti restes stugans tak, och den 12 augusti börja snickaren spika taket.
Den 13 augusti kom muraren Arne Johansson och fortsatte mura och blev klar med sitt arbete den 4 september, och det hade gått att reparera denna 1700-hundratals skorsten och murverk. Samma dag började vi lägga jord och torvar på taket
och den 15 september var allt klart med stugan.
Endast lite uppstädning återstod. Allt har gått över förväntan bra, tack vare duktiga hantverkare
och frivilliga som ställt upp, och en enastående ordförande i föreningen som har hållit i trådarna och lett arbetet och ordnat allt.
WILHELM JOHANSSON
Min efterforskning om backstugan Björkemoen.
Detta är en av de många backstugor som har funnits
alla har skattats åt förgängelsen, även denna fast vi nu försöker att återställa den. Det är synd att ingen har brytt sig om dom tidigare, men bättre sent än aldrig. Detta att denna blivit utvald, beror på att min morfar har bott här, han var den siste som har bott här. Visserligen lät han modernisera den lite. Han fick satt lite resning på den, torvtaket revs av, men jag minns hur den såg ut innan renoveringen. Murverket i skorstenen och väggar är det gamla. Jag var fyra år när reparationen utfördes.
Sidan 3
Jag minns det som igår. Martin Bengtsson i Hallaboda kom med virket, från någon stuga som revs där- någonstans där Aron bor, och han körde med två hästar, vilket var något, som var en upplevelse för en fyra års pojke på den tiden. Sånt sätter sig i minnet för livet. Reparationen utfördes av Albert Bengtsson och Gustav Magnusson. Det gamla taket revs av och resning blev satt på. Golv blev lagt, ett fönster till blev satt i norr och sist gjorde Albert en liten farstu där det blev spänt papp, målat och tapetserat och så flytta Sofie Kalle in.
1989 blev det beslutat att stugan skulle göras vid av Härlunda hembygds-
förening, och sommaren 1990 blev det klart med papper och lantmätning och vi börja på lite grand. Först måste det bli väg dit, och lördagen den 15 september kom muraren och började på skorsten och murar.
Denna stuga har varit bebodd för minst tvåhundra år sedan, så långt är beskrivits om den. Den kan med all säkerhet vara ännu äldre men längre finns inget dokumenterat. Säkerligen var den en jordkula från början. Det började nästan alltid med en jordkula, sen byggdes den på till en backstuga
Från början i beskrivningen om den heter den bara ”Backstuga Ellagölsmåla.”
Den som då bodde där enligt beskrivningen hette Måns Jonsson död 1748.
Sen var det ingen beskrivning på någon förrän en man och hans hustru kom dit.
De hette Peter Larsson och hon Kerstina Svensdotter. Peter född 1751 Kerstina född 1762. Peter död 1819 Kerstina död 2/8 1821. Därefter bodde en Jon Karlsson och hans hustru där, Ingegerd Jönsdotter. Jon var född 1780 hon var född
1786. Han var kommen från Virestad, hon från V Torsås. Dom bodde först i en backstuga i Långhult, men flyttade de till backstugan Björkemoen med barnen Eva, Sissa, och Bengt. Sissa dog 1840 i bröstfeber. Namnet backstugan Björkemoen förekommer från omkring 1800. Så stod den tom några år men brukades av stamhemmandet men en Johan Karlsson och hans hustru bodde där en tid fram till 1858.
Sidan 4
Så stod den tom tills Sven Månsson och hans hustru köpte
hela Björkemoen. Då flyttade Svens mor dit, och hans moster Bengta Larsdotter som var änka, och hennes döttrar Tilda och Ingrid Magnusdotter. Svens mor Karin Larsdotter bodde där till sin död 28/11 1893. Tilda och Ingrid Magnusdotter bodde kvar till 1901. Även Sofia, Sven Månsson och Katarina Larsdotter
bodde där med dottern Jenny när hennes man Karl Jönsson var i
Amerika. Hon bodde där endast 1888, sen flyttade hon till Blekinge.
Så stod stugan tom från 1901 till 1905 då Martina Svensdotter bodde där tillsammans med sin dotter Ingeborg, under en vinter tills hon gifte sig med Per Hallberg i Havhult, vilken var far till Ingeborg, men dom kunde inte gifta sig förrän köpet var klart i Havhult.
Sen stod backstugan tom till 1925 då Karl Jönsson (Sofie Kalle kallad) flyttade in där efter reparationen, och han bodde där till sin död 1942.
Detta var vad jag har kunnat hitta i gamla kyrkoböcker och muntliga berättelser av min mor.
Det är inte mycket som omskrivits om folket, som bodde i dessa backstugor. Det var dom som fick sträva, svälta och lida. Det finns hela stora böcker som handlar om slott och herresäten, men dom som levde i dessa stugor har det inte
skrivits så mycket om. Dom fick betala dessa lyxbostäder med sitt arbete och slit. Därför bör vi tänka efter lite och försöka bevara det lilla som kvar efter dessa människor, till våra efterkommande.
Till sist skulle jag vilja tacka Adolf ock Erik Bengtsson för deras
stora tillmötesgående, och deras insats. Utan deras hjälp hade Härlunda hembygdsförening inte kunnat gjort något. (Bröderna gav stugan och en tomt till Hembygdsföreningen via gåvobrev*)
Mången tack.
Wilhelm Johansson
(Texten har varsamt redigerats av Marianna Agetorp december 2021. En * är ett tillägg)
Sidan 5
Följ mina uppdateringar.