Läsare

För mig som författare känns det som om om jag firar Världsbokdagen varje dag. För mig har böcker alltid ett stort värde, ja de är en livsnödvändighet. Ett levebröd.
Jag var född i en “läsare” familj, (Läsare = “personer, som betonade vikten av läseri, det vill säga läsande av Bibeln och annan kristen litteratur, men inte den typ av läsare vi vanligtvis känner i dag, sådana som läser och konsumerar MÅNGA böcker. Därför är mitt fria läsande ett stort livsvärde för mig, och är en självklar del av ett demokratiskt samhälle.

Mina första läsuppleverlser blev ungdomsböcker som jag fick läsa i skolan och ibland vågade jag låna hem dem. Men gömde dem mycket noga under madrassen. Mitt läsande av “låneböcker” och mina val hade väckt avsky hos mina föräldrar.

Den tid då mitt läsande verkligen tog fart var på gymnasiet, när jag fick Birgitta Murbeck till lärare och hon invigde klassen i den stora litteraturen. Pär Lagerkvist blev min följeslagare.  Tänk att kunna skriva så, våga utmana bibelns gestalter, våga tvivla och ändå skriva så att själen fick just den föda som den behöver. Det var stort. Barabbas, Dvärgen mfl liksom hans dikter gick rakt in i mitt liv. Han blev min äldre broder – som visade mig vägen. Och fast det skilde så många år mellan oss (jag är född 1963) kände jag mig hemma i hans gammelvärld. JA, han levde nästan mer “modernt” än jag.

För att lära oss barn vilken litteratur som var den rätta, hyllades bibeln, Postillorna och de andra nedskrivna predikningarna och bönböckerna, framför all annan litteratur.

Postilla- vikt och med guldfärgade pärmar

Postilla- vikt och med guldfärgade pärmar

De få böcker av skönlitterärt slag som fanns i mitt barndomshem, (min avlidne bror Justus hade detta bibliotek) de användes till klipp- och klistraböcker – vi klippte ut vackra bilder på blommor, människor, natur och djur, och klistrade (vetemjölsklister) över texten i böckerna – och gjorde så våra egna “bildeböcker.”
För mig i dag, var det ett hemskt sätt att skända en bok, och ett barns kommande läsiver. Men det är kanske så en författare och nutida läsare skapas?
En bok som blev räddad undan att förstöras var bland annat  “Två världar” av Marie Corelli.

En författare som jag fortfarande uppskattar, och har behov av att läsa mer av, även om hon nu är så gott som bortglömd. Hon beskriver en annan “osynlig” värld, och denna bok betraktades som en föregångare till science fiction.

För att ytterligare fira Världsbokdagen 2013 innan dagen blir natt lägger jag här ut en ny bok jag arbetat med i flera år. En del nya dikter, andra äldre.
En vän bad mig skriva en bok om Tröst. Då började jag samla mina dikter under denna rubrik. En dag kanske jag finner ett förlag som ger ut den, som pappersbok, eller kanske jag ger ut den på eget förlag, i samarbete med en vän som fotograferar – och har nya spännande tankar om hur vi kan göra en bok interaktiv och koppla den till egna ord och sociala medier.
Allt har sin tid…. Tröst en gåva E-bok Marianna Agetorp

Först en “annan” text om Tröst. Kan tröst månne vara något vi behöver i vår moderna tid?

Tröst

Kom och köp tröst, tröst finns att få för alla. Öppettiderna är gjorda för Dig, dygnet om, året om. Vi har numera heller inga åldersbegränsningar. Tröst finns att få. Slipsar med hjärtan, näsdukar som smakar socker och tröj-ärmar med anti gråtreflex.

Vi har allt du kan tänkas spola dina tårkanaler med. Alla smaker. Salt lakrits, jordgubb eller varför inte lite uppiggande chili. Alla färger alla former. Vi finns på nätet, närmre dig än du kan tro.

Har du inte tid för tröst så så kan du prenumerera, vi sänder hem till din dörr, ny färsk tröst till högsta dagpris, så du säkert vet att det är hög kvalité. Tröst som inte gör ont. Tröst som inte påminner dig om något som du velat glömma. Tröst inlindad i sidentyg. Tröst som inte hörs. Tröst som får tillväxtkraften att förökas i hela ditt liv. Tröst så du aldrig behöver snyfta mer. Aldrig sukta efter något annat, eller någon annan. Du kan få den buteljerad, årgångsbestämd, certifierad och av kraftigt återvunnet material. Inför de stora högtiderna i ditt liv har vi  lokalproducerad tröst att tillgå, garanterat KRAVmärkt, eller kanske du vill ha den odlad från din fädernebygd, din mors släkt eller, ja varför inte återvunnen ur din gamla skolas avgångsklass. Vi har tröst med extra mening, rena vokaler och mättade toner. Ljuvt som körsången i advent, och med obegränsat antal filter, så du kan pröva dig fram, till rätt toning, exakt ljusstyrka och självklart med effekten “bort med tårfyllda ögon”.

Tröst finns att få. Äntligen har vetenskapen nått ända fram. Ett effektivt vaccin har nu tagits fram både för ungdomar och äldre och alla dem däremellan. JA redan när du får ditt pku-test kan du också få en särskild sorts vaccin som skyddar dig mot allt. Låt oss bara få veta ditt personnummer, och de tre sista siffrorna bak på ditt kontokort. För säkerhetsskull för att garantin skall vara evig och livslång vill vi ha din Ip-adress och ditt mobiltelefonnummer så att du kan nå oss dygnet om om du behöver komplettera med något eller om vi vill erbjuda dig en ny stimulerande leverantör. Tröst finns att få, ja för den moderna människan finns numera inga begränsningar. Se också vidare på vår blogg och vår fb-sida med autogenererade gillningar, för vad du än gör, vad du än skriver.

Trösten är till för just dig. För att du aldrig skall gå vilse i ditt liv, utan alltid finna fram till ditt innersta ego och för att du alltid skall kunna stå på tillväxt utveckling och ha fruktbar växtkraft.  © Marianna Agetorp

Foto: Stig Sandelin

Foto: Stig Sandelin

Min bok om Tröst som Pdf nedan
Trost en gava E-bok Marianna Agetorp