Vad håller du på med?

Livets litania och orkidéblad med poesi

Livets litania och orkidéblad med poesi

Frågan dyker upp på ett kuvert från “Försvarsmakten”. Yngste sonen är mottagaren. Jag är lycklig för att  han låter brevet åker ned i papperskorgen. Men det hade varit kul om han hade svarat – och letat ord till varför han inte väljer att “kriga för sin överlevnad”.

Jag tror vi är många som starkt ogillar frågan som är rubrik för mitt inlägg. Vi börjar svettas och blir stumma. Det är som om hela vår identitet ligger i vad vi gör – håller på med, har för yrke/anställning. Och när vi svarar sätts vi ögonblickligen in ett ett fack, ja nästan bedömda “hur mycket är du värd lille vän”. Och det är väl därför frågan känns svår, om jag är sjukskriven, “utförsäkrad”, arbetslös, kulturarbetare eller “anhörigvårdare” eller förälder som valt att ta hand om barnen på eget sätt. Som poet och författare kan jag känna igen mig i känslan av att inte veta vad jag skall berätta – för att inte genast tappa i värde och anseende – fast jag med hela mitt jag vet att mitt värde aldrig kan sättas i pengar och fast jag själv vet att det jag gör är till glädje för många. Är jag på en företagarlunch – vilket jag med nöje gärna går på, försöker jag hinna före med frågan och istället fråga, var kommer du ifrån. Och det lär vara så att det är en självklar fråga i “Norrland” – om vilken by man kommer ifrån . Så spännande samtalen blir – och vi berättar mer om vår livsresa och hur vi hamnat där vi är,  just nu.

Men tillbaka till frågan; Vad håller jag på med?

Som poet vill jag att mina texter skall leva – ja “ta liv” när de möter sina läsare och hamnar i “nya hjärtan”. Jag är lycklig för att mina böcker får ligga på människors vardagsbord, och stå prydligt uppställda i vackra hyllor. Allra härligast är när de memoreras, tills läsaren kan en strof eller rader.  Det gör mig innerligt glad. Då lever mina ord. Mina dikter och formuleringar i texter lever också när jag får använda dem i olika livsceremonier som vigsel, begravningar och namngivningsceremonier. Eller när jag får leda besökare in i en meditation i Skogskatedralen eller när mina ord får en inramning av tysta vandringar.
Men vad gör jag mer? I dag har jag påbörjat en text för borgerliga begravningar – som jag sen kan bygga vidare på, när jag vet vilket människoliv jag får tala utifrån. Jag påbörjade också en svår och mörk saga – utifrån en livsberättelse jag fått berättat för mig. Den skulle för mig vara omöjliga att skriva som en beskrivande prosatext, för jag vill komma åt känslorna, utsattheten och barnets perspektiv. Om jag klarar att skriva den klart, så vackert som jag vill – det vet jag inte – men jag gråter när jag skriver och blir själv berörd. Och den sagan slutar mycket vackert. Det är jag helt övertygad om.

Inte så sällan kan jag få välkomna besökare – som hittat hit genom mina böcker, eller de filmer som spelats in här på Stensjöäng eller alla de artiklar som skrivit om vår trädgård. Det blir nästan alltid varma, innerliga och goda möten. Somliga dagar går i levebrödets tecken och surdegarnas doft. Och böcker då. Jo jag skriver på nya böcker. En ny “bönbok” ligger klar – jag behöver bara finna förlag och utformning. Det är “böneord” jag samlat ur mitt eget liv, men ännu mer – efter att jag mött människor i livets olika skeden, och också när jag mött vilt främmande människor, men upplevt att de burit på tunga bördor, sår och tunga erfarenheter.
Med en god väl leker, klipper och klistrar vi fram en bok – en Tröstebok. Kanske blir det en bok, kanske blir den en karta över vår gemensamma livsväg – som tröstar oss själva mer än andra.

En tung och svår roman skriver jag på – med mycket självbiografiskt material och händelser från min hembygd. Kanske blir det en bok – om jag låter mig ägna sammanhållen tid. Annars blir det en obok – som får följa med mig ned i minnets glömda hål.
I mitt kök står ett gammalt ek-slagbord – som är mitt livs altare. Där sker många möten, goda, lekfulla, jublande, djupa, sorgliga, vanmäktiga, upprörande samtal. Kring det bordet äter vi livets bröd både för kroppen och för själen. En mötesplats och ett altare för det heliga. För i min vardag är varje möte heligt, varje människa helig och varje dag helig.

Målning och text: Marianna Agetorp

Målning och text: Marianna Agetorp

Det händer att jag  skriver i mina målningar, för att förenar känslor, färger och ord till en helhet, ett uttryck för det jag vill “berätta”. Orden ensamma hade inte kunnat leva ett eget liv. Bilden överst i detta inlägg är tagen på Elin Wägnes “Lilla Björka”. På ett guldtyg som fick fladdra för vinden, som kläder på klädsträck, hade jag skrivit “Livets långa litania”. En text som jag skrev i ett enda långt flöde. På bordet ligger två sammanfogade glasskivor – mellan dem ligger pressade Orkidéblad. Orkidéblad som jag samlat under året, torkar, strukit med varmt strykjärn och sen skrivit kort ord på – poesi för “förtorkade känslor”.
Hela utställningen innefattade olika objekt både inomhus, utomhus och i Elin Wägners skrivarstuga. Utställningen kallade jag “Tusen ord i Småland” – och utställningen som form kallade jag “Ordinstallation”. Just nu har jag ingen ny utställning på gång, men oj så kul det är. Barnet i mig får leka, skriva på mitt handgjorda papper, brodera ord, “trä dem på strå”, skriva dem på bokstammar och på olika sätt gjuta in dem i tiden – ja gestalta orden.
Undra var jag näst får leka fram en Ordinstallation – med sagor, sötord, drömspråk. Ja nu vet jag  – på ett sjukhus, eller på ett stort och vackert bibliotek skulle jag vilja ställa ut mina ord- och låta besökarens egna ord och livsberättelser få vävas in i mina. Så blir språket rikare och livet vackrare.

Om jag nu har svarat på frågan om “vad jag håller på med” vet jag inte. Men något av det som lyfter mitt liv och får det att stråla har jag fått nämna. Så mycket mer glimmar, glänser och spritter i det som är mitt liv. Inte i första hand handlar det om vad jag gör utan om vad jag är och får dela vidare.

tibast

Och snart blommar Tibasten med sin ljuvliga doft.

6 comments

 • Tack för underbar berättelse, att du delar med dig och tack till mig själv för möjligheten att söka förståelse för min egen självbild och längtan. När jag läser din berättelse, så påminns jag om min upplevelse att det är få gånger hittills i mitt liv som jag har kunnat ge önskat svar på frågor om – Vad håller du på med och vad gör du? I dag – just nu – är det den fråga som jag kan uppleva skrämmande, då jag kan både sakna egen förståelse, ord och tillit till att bli förstådd och respekterad – Vad gör du? Ändå känner jag inombords att det jag är, söker, tror på och vill dela med mig av är betydelsefullt, men denna känsla finns väl undangömd, djupt, djupt inom mig. Nu har jag under en god stund med doftande morgonkaffe, samtal med växter, funderat och undrat över om frågan till mig om – Hur jag lever – skulle kunna vara lättare att ta till mig, förstå och beskriva? Tack Marianna för den “pärla” och “gudomlighet” som du bär på och har förmågan berika genom andra människors bidrag !!!

 • Tack goda vackra människa för att du läser, tänker och kommenterar. JA det är en svår fråga. Och vi får leta efter svaret djupt inom oss. Och min erfarenhet är att också de som har ett välbetalt jobb, “chefar “, eller eg. har tydliga svar – sådana som jag kunnat drömma om, just för att alla “fattar” och sen säger “Å så kul. Det måste vara spännande.” – att också de tvekar, hur de nästan nedvärderar det de gör, och ibland genast tillägger – jag egentligen skulle jag vilja ha tid för något annat i livet. Och när jag försökt förklara vad en poet gör, om jag verkligen gjort det från mitt hjärta – så har jag fått goda, förstående och “längtande ” svar tillbaka. Det som fick mig att våga svara ärligt på den frågan – var när jag under en stressad period försökte fylla min almanacka – och frågade en i mina ögon både berömd och hårt arbetande man om en tid för ett planeringsmöte – Han svarade: ” Nej vet du jag har ingen almanacka – jag är här och om någon ville träffa mig, då får de komma hit”. Jag tappade andan och smög ned min almanacka i väskan, och fick en viktig lärdom. Så kan man också säga… ….
  Så låt oss alla oavsett arbete eller om vi är “Utanför-Skapare” (som en vän som var långtidssjukskriven, men en synnerligen skapande människa kallade sig) – svara ärligt om nu frågan ställs oss. Och låt oss framför allt ställa andra frågor som : Var kommer du ifrån? Vilken är din drivkraft? Har du läst någon intressant bok på sistone? Vem är din inspiratör? Vore härligt att ordna ett livsmingel – där frågan “vad håller du på med” bannlystes.

  I dag fann jag ett underbart citat av en av mina favoritpoeter;
  Emily Dickinson: Att leva är så häpnadsväckande att det lämnar mycket lite utrymme för andra sysselsättningar”
  Att leva är stort nog – oavsett vad vi “håller på med”

 • Pingback: Sysselsättningspolitik « Fikadax weblog

 • Pingback: Varför jag lägger ut nakenbilder | Marianna Agetorp – Min livsväg

 • Pingback: Elin Wägner och den nya statyn i Växjö | Marianna Agetorp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *